Voedselverspilling of voedselverlies gaat over eetbaar voedsel dat wordt weggegooid of onaangetast verloren gaat.

En niet alleen het eten zelf wordt verspild, maar ook alle hulpbronnen die voor de productie werden gebruikt, zoals water, land, transport, arbeid…

Vlaming gooit jaarlijks 37 kg voedsel weg

Ook in Vlaanderen belandt teveel voedsel in de vuilbak. Voedsel dat ooit werd geproduceerd, waarvoor dieren werden gevoederd, ingrediënten gekoeld, vrachtwagens rondreden. Het vormt allemaal energie en uitstoot dat we zomaar in de vuilbak gooien. Verspilling in het kwadraat! Het soort voedsel we het meest verspillen is fruit (12%), brood en banket (12%) en groenten (11%).

Voedselverlies voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wat je niet hebt hoef je ook niet weg te gooien. Met deze 5 tips kan ook jij voedselverlies voorkomen.

1. Gebruik een boodschappenlijstje

Wist je dat meer dan de helft van de huishoudens géén boodschappenlijstje maakt? Het is nochtans erg tijds- en kostenbesparend en efficiënt. Leg het lijstje op een vaste plek in de keuken. Beperk je in de winkel tot dit lijstje en je komt nooit meer met teveel producten thuis.

2. Hou je moestuin onder controle

Zelf groenten kweken is gezond en goedkoop maar vermijd overschotten. Wat je samen zaait, oogst je ook op dezelfde moment. Als je de zaaimomenten verspreid kan je langer genieten van de oogst. Hou ook rekening met de houdbaarheid van de groenten. Zorg voor een evenwichtige mix.

3. Bewaar op de juiste plek

Gekoelde producten na aankoop snel in de koelkast opbergen, garandeert langere versheid. Weet dan wel dat de temperatuur in de koelkast varieert. Zo zijn de rekjes in de deur warmer en is het schap boven de groentelades het koudst.

4. Verwerk voedselrestjes in nieuwe gerechten

Het klinkt erg simpel en dat is het ook. Zo tover je restjes brood met wat eieren, melk en suiker zo om tot een heerlijke broodpudding. En overschotjes aan groenten én fruit laten zich graag verwerken in een gezonde soep. Het internet puilt uit van lekkere recepten met restjes.

5. Breng je tuin tot leven met kippen

Kippen zijn een vast onderdeel van de kringlooptuin omdat ze verzot zijn op tuin- en keukenresten. Op een jaar tijd kan één kip wel 50 kg keukenresten verorberen. Ook konijnen doen zich graag te goed aan koolbladeren, schillen of loof.

Tips

Er bestaan verschillende apps om voedselverspilling tegen te gaan. Meld je aan bij de app ‘too good to go’ en werk mee restjes van winkels, bakkers en restaurants weg. Via ‘OLIO’ kan je eigen restjes ter beschikking stellen. De app ‘Empty fridge’ geeft je recepteninspiratie voor het wegwerken van de restjes in je koelkast.

Menu