Korte keten

Zoveel keuze…

Tegenwoordig kan je het hele jaar door bijna alle soorten groenten en fruit krijgen. Maar vaak komen ze dan van de andere kant van de wereld: de boontjes komen per vliegtuig van Kenia, de bananen uit Brazilië,… Dat transport zorgt voor een enorme CO2-uitstoot en betekent een grote belasting voor het milieu.

Kies lokaal

Als consument kan je je steentje bijdragen en helpen met het terugdringen van die onnodige CO2-uitstoot. Let er op waar je aankopen vandaan komen in de supermarkt. Op bijna alle producten kan je terugvinden waar ze vandaan komen. Koop zo veel mogelijk Belgisch. Of nog beter, koop je eieren, je honing, je groenten en fruit, … bij een lokale producent.

Duurzaam

Duurzame landbouw gaat nog een stap verder.  Zij produceren niet allen lokale producten, maar zorgen er ook voor dat de grond niet vervuild of uitgeput geraakt.  Zo kunnen ook de komende generaties nog kwaliteitsvolle groenten, fruit en granen telen.

Ecologisch

Ecologische land- en tuinbouw legt dan weer de nadruk op het telen en beschermen van streekgebonden, autochtone en inheemse planten en kruiden. Zo blijft de lokale diversiteit behouden. En wij kunnen weer smullen van vergeten groenten!

Ook andere producenten proberen hun impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

Seizoensgebonden

Fruit en groenten buiten het seizoen zijn vaak ingevoerd of in serre gekweekt, wat een grote impact heeft op het milieu. Koop spruitjes in de winter en tomaten in de zomer. Wil je weten wat er nu groeit? Kijk dan op de seizoenskalender van VELT.

Tips!

Onze lokale handelaars

Menu