Fairtradeproducten

Wat is Fair Trade? Trade, not aid!

Fair Trade of eerlijke handel streeft naar een duurzame ontwikkeling van de kleine producent in het Zuiden en een grotere gelijkheid binnen de internationale handel. Fair Trade zorgt voor:

  • een eerlijke prijs voor de producent en consument;
  • een prijs die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producent.

De drie pijlers van Fair Trade én duurzame ontwikkeling

Economische ontwikkeling

Een kostendekkende minimumprijs voor de producent, een fairtradepremie voor de organisatie, voorfinanciering van de oogst en contracten op lange termijn.

Sociale
ontwikkeling

Verbod op kinderarbeid en gedwongen arbeid, het recht om zich als arbeiders te organiseren, geen discriminatie en het volle respect voor de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Ecologisch verantwoorde ontwikkeling

Verbod op ggo’s (genetisch gemodificeerd organisme) en een honderdtal pesticiden, energiebesparende productiemethodes, respect voor natuurlijke bronnen en de biodiversiteit en maximale ondersteuning voor biolandbouw.

Fairtradelabels

Labels zijn onafhankelijke keurmerken. De drie labels op de Belgische markt zijn Max Havelaar, IMO-cert (Fair For Life) en Ecocert.

Wanneer je een van deze labels op de verpakking ziet, ben je als consument zeker dat deze producten gecontroleerd zijn van bij de producent in het Zuiden tot het winkelrek in het Noorden. De onafhankelijke keurmerken bieden een garantie aan de consument dat ze aan alle internationale fairtradecriteria voldoen.

Wat zijn samengestelde producten?

  • Bij vloeibare producten (vruchtensap, cola, …) moet minstens de helft van het volume bestaan uit ingrediënten afkomstig uit eerlijke handel.
  • Bij andere samengestelde producten moet het belangrijkste ingrediënt (cacao in chocolade, suiker in confituur) afkomstig zijn uit Fair Trade en ten minste 20% van het totale gewicht van het product bedragen.

De vrijwilligers van Oxfam wereldwinkel

Oxfam Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Ze lobbyt bij overheden en bedrijven en met de verkoop van fairtrade producten biedt ze consumenten een concreet alternatief.

Voor nieuwe fairtradeproducten die nog niet door Max Havelaar onderzocht werden, heeft Oxfam Wereldwinkels zelf een hele reeks strenge criteria uitgewerkt, zodat de nieuwe producten zo snel mogelijk in de winkels liggen.

Grootwarenhuizen

Grootwaren (o.a. Colruyt/Okay, Carrefour, Lidl, Aldi, Albert Heijn, Hema, Kruidvat, …) bieden fairtradeproducten aan onder hun eigen label of via andere fairtrademerken: Maya Miel, Made in Dignity, Fair Trade Original, … Of deze producten aan de criteria voldoen, zie je aan de labels op de verpakking.

Tips!

  • Kies voor duurzaam reizen indien je een vakantie plant. Eerlijke handel in toerisme is erop gericht de voordelen van toerisme voor de lokale bevolking te maximaliseren. Meer info op http://www.oww.be/eerlijkehandel.
  • Het assortiment fairtradeproducten blijft steeds uitbreiden, zo is er o.a. textiel (schonekleren.be), fairtrade muziek (www.fairtrade-music.com) en fairtrade bloemen (www.blijebloemen.be).
  • Cadeautip! Laat mensen kennis maken met eerlijke producten door het geven van een fairtrade geschenkmand.

Onze fairtradehandelaars

Menu