Ecowijzer
We worden er als consument steeds bewuster van dat onze aankopen een invloed uitoefenen op het klimaat en de bevolking elders in de wereld. Het is echter vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen alle termen, labels en namen die op verpakkingen beschreven staan. Welke producten zijn nu duurzaam ? En waarom?
Voor een antwoord op deze vraag kan je bij op www.ecowijzer.be terecht. Wij onderzochten voor jou de voordelen en de erkende labels van een aantal producten en zetten ze op een rijtje. Verder vind je hier ook eenvoudige tips en alle duurzame verkooppunten terug van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel.
Ecolabelwijzer
In de Ecolabelwijzer proberen we te verduidelijken waar elk duurzaam label voor staat. De duurzame opzet van de labels verschilt vaak. Een bioproduct zal de nadruk meer leggen op de teeltwijze, terwijl een fairtradeproduct het accent op eerlijke handel legt.
Productzoeker
In de productzoeker staan alle duurzame handelaars van de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel. Per handelaar vind je een klein woordje uitleg over de producten die zij verkopen.
Initiatief van Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel
De gids werd oorspronkelijk in Essen gelanceerd in het kader van FairTradeGemeente. Net als 200 andere Belgische gemeenten hebben de deelnemende gemeenten de titel behaald. FairTradeGemeente is een initiatief opgestart door Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. De organisaties zijn ervan overtuigd dat FairTradeGemeente voor een gedragsverandering kan zorgen bij verschillende doelgroepen.
Vanaf 2022 maakten de FairTradeGemeenten de omslag naar Faire Gemeenten om nog meer in te zetten op lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Men wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door fairtradeproducten te combineren met lokale, biologische en andere duurzame producten uit eigen omgeving, bouwen we een duurzame brug die Noord en Zuid met elkaar verbindt.
Als Faire Gemeenten moeten Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel voldoen aan zes criteria. Zo moeten de gemeentehuizen, enkele winkels, horecazaken en scholen steeds een aantal fairtradeproducten aanbieden. Bedrijven en organisaties worden aangemoedigd om bij gelegenheden fairtradegeschenkmanden te geven. Het gemeentebestuur en de trekkersgroep houden het thema in de media en stimuleren het gebruik van lokale, duurzame voeding zoals in deze Ecowijzer.
Voor meer informatie over de erkende logo’s kan je terecht op www.labelinfo.be, de databank voor bewuste verbruikers en www.fairtradegemeenten.be.
Indien je vragen hebt over de gids of meer informatie wenst, kan je steeds terecht bij de gemeentelijke diensten onderaan elke pagina.
De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN
Deze Ecowijzer kadert ook in de duurzame ontwikkelingsdoelen (DOD’s of Sustainable Development Goals) die in 2015 werden goedgekeurd door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Deze doelstellingen weerspiegelen de wereld waar de VN naartoe wil evolueren tegen 2030. Wat lokaal gebeurt, heeft globale gevolgen! Lees meer hierover in het aparte artikel over de SDGs.